dinsdag 15 november 2011

Naast de pot (aantekeningen in proza)

Blondie en ik arriveren bij hotel 'De Parel van de Delta'. Achter de balie zit Koos. Hij heeft zichzelf na jaren geheim laboratoriumonderzoek weten te verjongen, maar is daar maar voor de helft in geslaagd. 'De stranden zijn juist nú erg practig', zegt hij en geeft ons de kamersleutel. Vierenzestig. Een nummer van niks, dat hebben we wel door. In spannende renschietpraatfilms of uitgestreken komedies haalt geen baliemedewerker het in zijn (of haar, of haar) hoofd om de belangrijkste karakters kamer vier-en-zestig te geven. Nu hoeven we niemand uit te leggen dat ons kortstondig leven in wezen - misschien incidenteel - geen spannende renschietpraatfilm is en al helemaal geen uitgestreken komedie. Wij zeggen er dus niks van.

Kamer 64 kijkt uit op een parkeerplaats, aan zee. De ketterse Marcion is langsgeweest en heeft zijn verknipte versie van de Great Christian Novel achtergelaten. Blondie gaat liggen op het zachte bed. 'Heerlijk', vindt ze. 'Ontbijt tussen half negen en half elf', zeg ik en leg de geplastificeerde kaart met informatie op het nachtkastje, naast het boek. We besluiten in het dorp te eten, na elven. Marcion bezorgde de prille, doch millitante kerk heel wat kopzorgen. Zomaar een flink aantal boeken van de Bijbel schrappen en de God van de joden wegzetten als een bijzonder onaardige demiurg met slechte adem: polemisch, dat moet gezegd. Sommige mensen denken dat Karel van het Reve het wiel heeft uitgevonden; maar die lezen alleen cultuurbijlagen en Arnon Grunberg. Naar de gnostiek en al die andere evangelisten heeft de Kerk nooit geluisterd, hoor je mensen roepen die de geleerde lullulschietlulboeken van de heer de Bruin wel eens lezen. Onwelkome elementen werden genegeerd of erger: uitgeroeid! Mij lijkt zoiets logisch. De HEMA zal ook geen reclamespotjes voor Vroom en Dreesmann betalen.

Goed, wat doen we hier? Wandelen, eten, slapen, schrijven. De volgorde kan worden omgegooid. Blondie heeft een kat op de gang gevonden. De kat mag tussen ons in. De komende week zal ik af en toe eens een bericht de wereld insturen. Vanuit 'De Parel van de Delta' wens ik jullie allemaal een niet al te gezellig samenzijn en een waakzaam gemoed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten